SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Ergenlik Dönemi Nedir ?
1. Ergenlik döneminde yaşanan fiziksel değişimler nelerdir?
Genel olarak ele aldığımızda bu dönemde gençlerde fiziksel olarak değişiklikler gözleniyor. Boyları uzuyor, kiloları artıyor, cinsel organlarda değişikler oluyor. Yüzde sivilceler oluşuyor. Gençler cinselliği keşfetmeye başlıyorlar. Ancak yetişkinler dünyasına adım atmaya hazırlanan gençte fiziksel gelişme olsa bile, ruhsal gelişme aynı oranda olmadığı için bir uyumsuzluk oluşuyor. Ruhsal donanımları fiziksel gelişimleriyle orantılı olmadığı için bir iç çatışma yaşanıyor.
2. Bu dönemde gençler, psikolojik olarak nasıl etkilenir?
Ergenlik döneminde genç kendisini yalnız hisseder ve vücudundaki, ruhsal dünyasındaki değişikliklerden korkar. Cinsel anlamda farklılıklar yaşar. Ve hissettiği bu karmaşayı dile getirmekte zorlanır. Yaşadığı bu hassas döneme ailesini katmakta zorlanır. İçinde bulunduğu her şeyi reddeden bir tutuma girebilir. Bu da onun fiziksel ve ruhsal yapısını bloke edecektir.
Bu dönemde birçok ailenin çocuklarının birdenbire yetişkin olmalarını kolay kabullenemediklerini gözlüyorum. Anne babalar okuldaki ödevlere, arkadaş seçimine, gelecekle ilgili planlara fazla müdahale edebiliyorlar. Gençlerle yaptığımız psikoterapilerde birçoğundan “Arkadaşlarıma babama çok şey anlatabilirim. Ama benin gerçekten kim olduğunu, içimden gerçekten neler geçtiğini asla söyleyip anlatamam” sözlerini duyuyoruz. Bu sözlerde yetişkinler dünyasına çok önemli mesajlar var.
Gençler için bu dönemde okul, arkadaşlar ve ebeveynler çok önem kazanıyor. Genç, farklı olma, kendini akıllı bulmama duygusu, kendisinin ve ailenin beklentilerine ayak uyduramama duygularıyla mücadele ediyor. Yetişmekte olan gençler için kendi bedenleri çok önemli bir problem teşkil ediyor. Nasıl gözüktüklerine inanılmaz derecede önem veriyorlar. Tabii bunda ergenlik dönemi kadar ve medyanın kadın-erkek kavramıyla ilgili oluşturduğu prototipler de çok etkili oluyor. Aileler de cinsellikle ilgili kültürleri sınırlı olduğu için gençlere çok fazla yardımcı olamıyorlar. Türkiye’deki eğitim sisteminin yalnız başarıyı hedeflemesi gencin ruhsal ve bedensel gelişimini ön plana almaması bütün yükü ailenin omuzlarına yıkıyor.
Birçok genç erken yaşlarda dünya ile tanışıyor, erken yaşta iş aramaya başlıyor. Bağımsızlığı için kararlar almak istiyor. Ancak bağımsız olmak için attıkları adımlar yetişkinler dünyasında gerekli ilgiyi bulamayıp ciddiye alınmıyor, ya da reddedilip geri çevriliyor.
3. Ergenlik sorunlarını aşmak için neler yapılmalı?
Aileler bu dönemde cinsellikle ilgili konuları çocuklarıyla konuşmakta zorlanıyorlar. Çünkü anne-babalar birkaç kuşak öncesinden devraldıkları dayatmacı kalıpçı modeli taşıyorlar. Bu konuda konuşacak kültürleri sınırlı. Ama bir yandan da medya birçok değer yargısını sorguluyor, her şey hızla değişiyor. Aile buna ayak uyduramadığı içina genç ailesini de sorguluyor. Kuşaklar arası kriz yaşanıyor.
Gençlerin bu dönemde yetişkinler dünyasının hakimiyetini reddettiğini unutmamamız gerekiyor. Bu yüzden ailelere sorunların aşılması için gençlerin dünyasına inen bir eşlik etme ve paylaşma öneriyorum. Anneler kızlarıyla, babalar da oğullarıyla sorunları paylaşabilir. Örneğin cinsellikle ilgili yaşanan sorunlarla ilgili kendisinin de ergenlik döneminden geçtiğini, benzer sorunları yaşadığını anlatabilir, kendisini nasıl hissettiğini, hangi sorunları yaşadığını sorabilir, dinleyebilirler. Ama öğretici, dayatmacı bir pozisyonla yaklaşmamaları gerekiyor.
Ergenlik döneminde okul, aile ve çocuk üçgeninin ilişkileri iyiyse sorunlar en aza iniyor. Bu dönemde okullarda da yaş gruplarına yönelik ortak grup faaliyetleri oluşturulmalı. Gençler sorunlarını paylaşmalı, içlerindeki sesi saklı tutarak kendilerini bloke ettiklerini unutmamalılar. Aileler gençlere sıkıntı duydukları konuları anlatacak bir iletişim biçimi oluşturmalı.
Ben yetişmekte olan gençlerin onları algılayıp verdiği yerin ötesinde daha geniş açılı ve akıllı olduklarını görüyorum. Yaptığımız terapi çalışmalarında onların yetişkinler dünyasındaki kalıp ve düşünceleri çok ciddiye aldıklarını gözlüyorum. Bu yüzden bir çoğu toplumdan ve ailelerinden aldıkları yanlış yönlendirmeler ve mesajlar yüzünden güvensizliğe itilip ergenlik döneminin pozitif yönlerini yaşayamıyor, kendini önemsiz görüyor. “Benim geleceğim ne olacak?” sorusu gençlerin zihninini fazlasıyla tedirgin ediyor. Bu da onları korkulu, özgüveni olmayan bağımsız davranmayı öğrenemeyen, depresif bir pozisyona sürüklüyor.
- 21:23 - BM: Gazze'de gıda tedarikiyle ilgili durum giderek kötüleşiyor
- 20:28 - UAD'nin UNRWA'nın yasaklanmasına ilişkin duruşmalarında İsrail'in yerinden etme çabasına vurgu
- 20:23 - İsrail ablukasındaki Gazze'de 5 aylık bebek, yetersiz beslenme nedeniyle ölümle pençeleşiyor
- 19:58 - Kartalkaya'daki yangında hayatını kaybeden Doktor Enes Gültekin Bolu'da görev yaptığı hastanede anıldı
- 19:53 - ÇOMÜ'de "Araştırma Grupları Lansmanı" yapıldı
- 19:33 - Lokman Hekim Sağlık Grubu'ndan hayat kurtaran kalp krizi önlemleri
- 18:58 - Köyceğiz Gölü'nün kıyısında polen yoğunluğu oluştu
- 18:08 - Diyanet Mekke Hastanesi Başhekimi Yalçın'dan hacı adaylarına "sağlık" uyarısı:
- 17:38 - Gazze'de İsrail saldırısında ağır yaralanan 8 aylık hamile kadının karnındaki bebek kurtarıldı
- 16:53 - Ordu Şehir Hastanesi gelecek yıl hizmet vermeye başlayacak
- 16:53 - Muş'ta "Gençliğine İyi Bak-2 Projesi" tanıtıldı
- 15:48 - DSÖ: Nijerya'da yılın ilk çeyreğinde 1227 kolera vakası görüldü
- 15:34 - 26 Nisan 2025 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- 15:28 - Ülke Yeşilayları, İstanbul'daki 8. Uluslararası Kapasite Geliştirme Programı'nda buluşacak
- 15:08 - Lokman Hekim Sağlık Vakfı'ndan "sağlıkta şiddete" ilişkin araştırma
- 14:43 - Doktorlardan TBMM Başkanvekili Önder'in sağlık durumuna ilişkin açıklama
- 14:28 - İsrail, "kasıtlı nakillerle hastalığı yayarak" Filistinli tutukluları ölüme sürüklüyor
- 14:08 - UAD'nin, UNRWA'nın yasaklanmasına ilişkin danışma görüşü duruşmalarında "Gazze'de açlık var" vurgusu
- 13:23 - İsrail saldırısında bacaklarını kaybeden Filistirli Ahmet, jimnastiğe dönmeyi hayal ediyor
- 12:18 - Sakarya'da "Erken Tanı Kurtarır" projesi kapsamında eğitim verildi
- 11:58 - Konya'da sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri anlatıldı
- 11:53 - Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor
- 11:48 - Bilecik'te hastanede hemşireyle tartışan hasta yakını gözaltına alındı
- 11:43 - Van'da mesai dışı poliklinik hizmetiyle randevu bekleyen hasta sayısı azaldı
- 11:38 - Maltepe'de ambulansa yol vermeyen otomobilin sürücüsüne ceza kesildi
- 11:33 - DSÖ, Bender Abbas Limanı'ndaki patlama nedeniyle İran'a tıbbi destek sağlıyor
- 11:28 - Kronik ağrılı hastalıklar kadınlarda daha sık görülüyor
- 11:28 - Malezya ile Maldivler arasında turizm, spor ve sağlık alanında mutabakat zaptı imzalandı
- 11:18 - Aynı hastanede 27 yıldır ailelerin bebek sevincine ortak oluyor
- 11:08 - BM yetkilisinden Gazze'deki insani kriz için "kıtlık" uyarısı
- 11:08 - Sınır Tanımayan Doktorlara göre, insani yardımların ulaşmadığı Gazze'de tıbbi faaliyetler risk altında
- 11:08 - İzmir Şehir Hastanesinde yaklaşık 1,5 yılda 100 kişiye kemik iliği nakli yapıldı
- 11:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının dördüncü duruşması sürüyor
- 09:58 - Aort damarı ikinci kez yırtılan hasta, Eskişehir Şehir Hastanesinde sağlığına kavuştu
- 09:53 - Edirne'de Aşı Haftası kapsamında program düzenlendi
- 09:33 - TİKA, Tacikistan’daki diyaliz merkezini yeniledi
- 08:58 - Edirne'de "Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) Projesi" başlatıldı
- 19:08 - İstanbul'da "Ulusal Marmara Depremi Tatbikatı" yapıldı
- 17:38 - Edirne'de, Balkan Ülkeleri Sağlık İş Forumu kapanış paneliyle sona erdi
- 17:23 - İsrail'in bir UNRWA personelini sınır dışı ettiği ortaya çıktı
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim