SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ
Okul Öncesi Check-Up Nedir ?
Okullar başlamadan hem sağlık, hem de okul başarısı açısından çocukların göz muayenelerinin, diş kontrollerinin yapılması, işitme açısından bir problem olup olmadığının saptanması ve büyümelerinin değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Görme bozuklukları 5 yaşında çocuklarda yüzde 1-2 iken, ilköğretim çağında yüzde 10-15’e, lise çağında yüzde 20-25’e yükseliyor. Her 1000 doğumda işitme kaybı olan bir bebek dünyaya geliyor. Düzenli olarak çocukların takip edilmesi koruyucu hekimlik hizmeti içine giriyor.
Okul öncesi check-up’ın ayrıntılı fizik muayene, tansiyon ölçümü, büyüme gelişmenin değerlendirilmesiyle başladığı belirtiliyor. Çocuğun nörolojik, psikolojik, zeka yönünden gelişiminin izlenmesinin yanısıra aşılarının tamamlanması da gerekiyor.
4-6 yaş arasında yapılması gereken ‘Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Çocuk Felci, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak’ aşılarının tamamlanmış olup olmadığı kontrol edilmelidir. Son yıl içinde yapılmadıysa tam kan sayımı, tam idrar tahlili, PPD-tüberkülin testi, serum lipid düzeyi, riskli bölgelerde ise serum kurşun düzeyi de bakılmalıdır.
Görme ve işitme kontrolleri
Yenidoğan döneminden itibaren gözlerin düzenli olarak kontrol edilmesiyle belirgin ya da gizli göz hastalıkları saptanabiliyor. Özellikle okula başlamadan önce veya okulda yapılan taramalarda görme tembelliği şaşılık yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebiliyor. İşitme fonksiyonunun çocuğun gelişimi üzerinde çok etkili olduğuna dikkat çekili.
Yenidoğan döneminden itibaren tarama testleri ile işitme sorunlarına erken tanı konulması hedefleniyor. Ancak çocuklardaki işitme kaybının çoğu, okul çağından önce gelişiyor ve hem konuşma hem dil gelişiminde gecikmeye neden oluyor. Bu nedenle okula başlamadan önce (4-5 yaşlarında) ve okul çağında işitme fonksiyonunun değerlendirilmesi önem kazanıyor. Gerek görme gerekse işitme fonksiyonlarındaki sorunlar çocuğun okuldaki başarısını, arkadaşları ile uyumunu olumsuz yönde etkileyerek, arkadaşları tarafından eleştirilmesine ve psikolojik yönden de etkilenmesine neden olabiliyor.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
Okul öncesi check-up’ta çocukların psikolojik olarak da değerlendirilmesi gerekiyor. Her 100 okul çocuğundan 8’inde görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemi hakkında aileler dikkatli olmaya çağrılıyor.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite çocukların hem öğrenim hayatlarını hem sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkiliyor, aile içinde de gerginlik ve çatışmalara yol açıyor. Dikkat eksikliği olan çocuklar genelde, akademik yönden kapasitelerini sonuna kadar kullanamıyorlar, akademik başarıları düşük olabiliyor. Aile içinde ebeveynlerinin beklentilerini yerine getirmekte zorlanıyorlar. Bütün bunlar, çocuğun öz güveninin gelişmesini olumsuz yönde etkiliyor.
Okul çağı çocuklarında beslenme
Okul çağındaki çocuklar büyüme ve gelişme döneminde olduklarından, günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları besinlerin dengeli olmasına özen gösterilmesi gerekiyor.
Bu yaş grubu çocuklarda en fazla gözlenen problemlerin başında öğün atlamaları geliyor. Çocuklar düzenli kahvaltı yapamıyorlar. Bir yandan da birbirlerinden abur-cubur olarak tarif edilen besin değeri ve posa oranı oldukça düşük fakat kalori değeri yüksek besinleri tüketiyorlar. Kahvaltının bu yaş grubu için günün en önemli öğünü olduğu hatırlatılıyor.
Kahvaltı, bu yaş grubu için günün en önemli öğünüdür. Çocukların vücudu için gerekli besin öğelerinin günün ilk saatlerinde dengeli bir şekilde alınmasında, kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde, dikkatin derse yoğunlaşmasında, güne daha dinamik başlamalarının sağlanmasında etkilidir. Aksi halde, yani kahvaltı yapılmadan okula gidildiğinde, çeşitli sıkıntılar ve derse adapte olamama problemi ile karşılaşılıyor. Bu yüzden aile tarafından hazırlanmış yeterli ve dengeli bir beslenme programı çocuğa verilmeli. Hızla çıkılması gereken dönemde evde süt ve meyve tercih edilip , beslenme saatinde, ekmek içerisine peynir, domates, salatalık ve marul gibi besinlerin konduğu bir sandviç verilebilir.
Okulda verilen yiyeceklerin de sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik olarak seçilmesini öneriliyor, okul kantinlerinde hijyenik şartlarda bulundurulan taze meyva ve dengeli hazırlanan sossuz sandöviçlerin çocuklara verilebileceği belirtiliyor.
Çocuklara verilecek kahvaltı alternatifi
Sabah kahvaltısında yenilebilecek gıdalarla ilgili şu öneride bulunuluyor:
Süt veya taze sıkılmış meyva suyu,
1 haşlanmış yumurta,
Beyaz peynir,
Zeytin veya 10 yaşına kadar tereyağı,
Pekmez veya bal,
Ekmek,
Domates, salatalık, marul v.b.
- 18:28 - Uluslararası spor festivali Sporfest 2025 başladı
- 18:28 - TBMM Genel Kurulu, karar yeter sayısı bulunamadığı için kapandı
- 18:28 - CHP Genel Başkanı Özel, Kırmızı Bayrak Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuştu:
- 17:53 - Sağlık Bakanlığının sözleşmeli sağlık personeli yerleştirme sonuçları açıklandı
- 17:53 - BM, yaklaşık 1,9 milyon yerinden edilmiş Suriyelinin geri döndüğünü bildirdi
- 17:43 - TBMM Genel Kurulu
- 16:58 - Sultanbeyli’de 766 ilkokul öğrencisi göz sağlığı taramasından geçirildi
- 16:53 - Diyarbakır'da koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik yatırımlar sürüyor
- 16:53 - Keşan’da Hemşirelik Haftası kutlandı
- 16:53 - YTÜ'de Smart Hungary 2.0 Sergisi açıldı
- 16:48 - Adana'da "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyası sürüyor
- 16:43 - Konya Beyhekim Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinin yeni hizmet binası tanıtıldı
- 16:33 - Adana'da "Sağlıkta Genç Girişimciler" projesi kapsamında eğitim düzenlendi
- 16:28 - Eskişehir'de yaşlılar ATM'den yapılan işlemleri sanal gerçeklikle öğreniyor
- 16:28 - Danimarka, BM Güvenlik Konseyine Gazze'deki insani krize karşı acil toplanma çağrısı yaptı
- 16:13 - Korgun Kaymakamı Gür, engelli vatandaşı ziyaret etti
- 16:13 - Bilecik Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Bedir, basın mensuplarıyla buluştu
- 16:13 - "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyası Edirne'de uygulanmaya başlandı
- 16:13 - Diyarbakır'da 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü düzenlenen etkinlikle kutlandı
- 16:13 - Gaziosmanpaşa Yılmazcan Eğitim Aile Sağlığı Merkezi hizmete açıldı
- 16:08 - Yozgat'ta Ebeler ve Hemşireler Haftası kutlandı
- 15:58 - "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyası Ankara'da uygulanmaya başlandı
- 15:58 - RSV'nin Türkiye'de sağlık ekosistemine maliyeti 24 milyar lirayı aşıyor
- 15:53 - Bitlis'te Engelliler Haftası dolasıyla etkinlik düzenlendi
- 15:28 - Niğde'de vatandaşların kilo ve tansiyon ölçümü yapıldı
- 14:33 - İngiltere tasarruf ve yerinden yönetimi güçlendirmek için memurları Londra dışına çıkaracak
- 14:28 - Trabzon'da 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla tören düzenlendi
- 14:28 - Uşak'ta üniversite öğrencileri köy köy gezerek ilk yardım eğitimi veriyor
- 14:18 - Başkentte lösemi hastalarıyla hekimler buluştu
- 14:18 - Kadın sağlıkçılar acil durumlarda ambulans direksiyonuna geçmek için eğitim aldı
- 14:03 - Edirne'de 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla tören düzenlendi
- 13:53 - Kumluca'da hemşirelik bölümü öğrencileri vatandaşlara temel sağlık eğitimi verdi
- 13:33 - Eskişehir'de "Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek" etkinliği yapıldı
- 13:08 - Glütensiz besinlerin fazla tüketimi kilo artışına yol açabilir
- 12:58 - UNICEF raporu: Kovid-19 salgını, çatışmalar, iklim krizi birçok ülkede çocukların hayatını olumsuz etkiledi
- 12:33 - Sağlık-Sen tarafından "Sağlıkta Görünmeyen Emek: Ebe ve Hemşirelerin Sesi" temalı toplantı düzenlendi
- 12:18 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, sağlıklı toplum için uğraştıklarını söyledi
- 12:13 - Bursa'da akademisyenlerin arı ekmeğinin endüstriyel ve tıbbi kullanımına yönelik buluşuna ABD patenti
- 12:13 - Batman'da "Sağlık İçin Hareket Et" etkinliği düzenlendi
- 12:08 - Dicle Üniversitesinin "klinik ve sağlık" alanında Türkiye'de 13'üncü olduğu belirtildi
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim