• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

Mersin nedir? Faydaları nelerdir?

mersin.gif

 

Diğer İsimleri : Mort, Murt, Sazak ağacı,  Myrtus communis

 

 

Botanik Bilgi : Mersingiller familyasından,  1-5m boyunda bazen fundalık, bazen küçük bir ağaçlık şeklinde oldukça sık çatallaşan ve çok sık yapraklı bir bitkidir.Yaprakları: açık parlak yeşil ve eski yaprakları koyu yeşil, derimsi, yumurta ve mızrak şeklinde uzu sivrice ve kenarları bütündür. Çiçekleri beyaz oval veya yumurta şeklinde beş parçadan oluşur, beyaz renkte ucunda küçük topuzcukları bulunur. Meyveleri yuvarlak veya yumurta şeklinde, bezelye büyüklüğünde, mavimsi siyah veya nadiren beyaz renktedir.

 

Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Akdeniz ülkeleri olan mersin Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgesinde yabani olarak yetişir.

Bilinen Bileşimi : Mersinin yaprak ve çiçekli dallarında tanen, reçine, acı birtakım maddeler ile uçucu yağlar; meyvelerinde yüksek oranda A vitamini, tanen, şeker ve asitler bulunur.

Toplanması - Saklanması : Mersin sürekli yeşil olduğundan yaprakları her mevsim toplanarak değerlendirilebilir. Fakat en uygun olduğu zaman Mayıs’tan Eylül’e kadardır. Zira bu aylarda daha fazla eter yağı içerir.

Faydaları :

İştah açıcıdır.

İdrar yolları enfeksiyonlarında antiseptik etkisi vardır.

Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanı dindirici etkileri görülür.

Peklik verici ve özellikle çocuklarda diyareyi kesicidir.

Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı kurumuş mersin yaprağı üzerine 4 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çaydan, günde iki kez birer bardak içilir.

Mersin Yağının Faydaları : Haricen çıban, sivilce ve akneye 1-2 damla sürülür.

UYARI : Tarife uyulursa hiç bir yan tesiri yoktur fakat aşırı dozajda mersin yaprak çayı mide ve bağırsak rahatsızlıklarına ve de uykusuzluğa neden olabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim