BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ
Meyan kökü nedir? Faydaları nelerdir?

Diğer İsimleri : Piyan, Boyan, Glycyrrhiza, Licorice, Reglisse
Botanik Bilgi : Baklagillerden, ırmak kenarlarında, sulak ve nemli yerlerde yabani olarak yetişen bir bitkidir. Boyu 50-150cm bazen de 200cm’i bulabilir. Çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kanat şeklindedir. Yaprakçıklar, eliptik şekilde, kenarları bütün, üstü koyu yeşil, altı grimsi yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri; leylaki, açık morumsu leylaki, pembemsi leylaki renkte, kelebek şeklinde, kupa yaprakları boru şeklinde, boğumlarda genellikle altılı başak görünümündedir. Meyveleri, esmerimsi kırmızı renkte, fasulye kapsülü şeklinde, içinde 3-6adet esmer renkte tohumları bulunur. Kökleri kazık şeklinde, ana kök ve sürgün yan köklerden meydana gelir. Yan kökler sayesinde bitki kısa zamanda çevresine yayılır. Yan kökler bazen metrelerce uzunlukta dışı grimsi esmerler esmerimsi kırmızı arası renktedir.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Türkiye, Akdeniz ülkeleri, Ukrayna, Rusya, Türkistan olup günümüzde ılıman iklimli olan her yörede yetiştirilebilir.
Toplanması - Saklanması : Meyan kökleri söküldükten sonra yıkanır, 15-40cm boylarında doğranarak kurutulur, nemden ve güneş ışınlarında uzakta muhafaza edilir. Meyan kökleri soyulduktan sonra veya soyulmadan kurutulur, bu nedenle soyulmuş ve soyulmamış diye iki türü mevcuttur.
Bilinen Bileşimi : Meyanın rizom kökü, normal şekere göre elli kat daha tatlı olan glisirizin ile flavon, saponin ve kumarin adı verilen maddeleri; tadı acı uçucu yağlan, nişasta ve yapışkan bitki sıvısını içerir.
Kullanıldığı Yerler : Bu kökler ilaç ve bira endüstrilerinde, kolalı içitlerin yapımında kullanılır. Anadolu’da bu kökten şerbet yapılarak içilir. Üç yıllık köklerinden elde edilen meyan balı, koyu renkli toz, çubuk ya da dörtgen şeklindeki parçalar halinde satılır ve ilaç olarak kullanılır.
Faydaları :
İdrarı arttırır.
Müshil özelliği vardır.
Hazımsızlık, şişkinlik ve gaz sorunlarını azaltır.
Kadınların hormon seviyelerini normalleştirmeye yardımcı olarak menopoz semptomlarını tedavide faydalı olur.
Regl öncesi oluşan ağrı ve gerginliği azaltır.
Anti iltihapsal aktivitesi nedeniyle şişmeler ve arteritleri iyileştirmede yararlı olur.
Çayı yorgunluk giderici etki yapabilir.
Karaciğeri korur ve destekler. Virüs kaynaklı karaciğer hasarında önleyici ve koruyucudur.
Kronik yorgunluk ve fibromiyalji de belirtileri azaltır, enerjiyi artırır, bitkinliği giderir.
Ses kısıklıklarına iyi gelir.
Göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür.
Kullanım Şekli :
Çay : 1/2-1 tatlı kaşığı alınır, 1 bardak suya konularak kaynama noktasına kadar ısıtılır. Bu noktada ateş kısılıp 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülür. Böylece elde edilen çaydan günde üç kez birer bardak içilir
Piyasada çubuklar halinde satılan meyankökü ağızda emilerek aynı tıbbi etkilerinden yararlanılır veya meyan balı suda kolayca eritilerek içilir. Ayrıca meyan balının mukozayi koruyucu ve yara iyileştirici etkileri vardır.
UYARI : Nadiren bas dönmesi veya bas ağrısı yapabilir. Yüksek tansiyonlu kişiler kullanmamalıdır.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.- 17:46 - Türkiye Yerli Sağlık Teknolojisinde Büyüyor: 40 Ülkeye Solunum Cihazı İhraç Ediliyor
- 16:09 - Giresun'da Beyin Ölümü Gerçekleşen Kişinin Organları 4 Hastaya Yaşam Umudu Oldu
- 16:08 - Erken Çocuklukta Şeker Kısıtlaması Demans Riskini Yüzde 23 Azaltıyor
- 16:03 - Yolculukları Eziyete Çeviren Araba Tutmasına Karşı Etkili Önlemler
- 15:33 - Bağırsak Ve Beyin Arasındaki Gizli Bağ: Mikrobiyota Ruh Sağlığını Nasıl Etkiliyor?
- 15:33 - Kalp Sağlığını Tehdit Eden Gizli Tehlike: Günlük Alışkanlıklar Riski Artırıyor
- 12:44 - KOAH Tedavisinde Yeni Yöntem: Bronkoskopik Balon Uygulaması Alevlenmeleri Azaltıyor
- 12:00 - Havuz Sonrası Kulak Temizliğinde Yapılan Bu Hata Enfeksiyon Riskini Artırıyor
- 11:58 - Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Mümkün mü? Uzmanından Önemli Uyarılar
- 11:06 - Toksik İlişkiler Erken Yaşlandırıyor! Yüzünüzdeki Kırışıklıkların Sebebi Çevrenizdeki İnsanlar Olabilir
- 13:13 - Bilim İnsanlarından Korkutan Sigara ve Nanoplastik Uyarısı: Akciğer Bariyerini Çökertiyor!
- 13:10 - TÜİK Hayat Tabloları Açıklandı: Türkiye’de Beklenen Yaşam Süresi 78,5 Yıla Yükseldi!
- 13:06 - Sağlık Bakanlığı'ndan Geçici Görevlendirmelere Yeni Düzenleme: İptal Kararı Sahada İstisna ve Kadro Talebi Doğurdu!
- 11:59 - Yaz Aylarında Çocuklarda İshal Uyarısı: 5 Yaş Altında Sıvı Kaybı Hayati Risk Taşıyor!
- 11:51 - Sosyal Medyadaki Bilinçsiz Egzersiz Trendleri Bel Fıtığı Riskini Artırıyor!
- 16:26 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/29
- 10:51 - Prof. Dr. Canan Karatay’dan "Çin Tuzu" Uyarısı: Obezite, Unutkanlık ve Nörolojik Hastalıkları Tetikliyor!
- 10:48 - 4 Yıllık Çile Erzurum'da Bitti: Nadir Görülen "MALS" Hastası Kapalı Ameliyatla Sağlığına Kavuştu!
- 10:18 - Ameliyatta İnanılmaz Skandal: Kadının Karnında 18 Santimetrelik Cerrahi Makas Unutuldu!
- 10:07 - Alerjide Aşı Tedavisi Hayat Kurtarıyor: 3 Yıllık Terapi Çocukların Yaşam Kalitesini Artırıyor!
- 09:42 - Tıp Eğitimi Ev Fiyatlarıyla Yarışıyor: Kamuda Çalışan Uzman Doktorun Maaşı Çocuğunu Okutmaya Yetmiyor!
- 09:40 - Bakan Memişoğlu’ndan Tıbbi Cihaz Sektörüne Çağrı: "Türkiye Artık Pazar Değil, Üretim Ortağı Olacak!"
- 09:38 - Çekmeköy’ün "Bisikletli Doktoru": Aile Hekimi Dr. Kerem Giray Dursun 10 Yıldır Şifayı İlaçta Değil Pedalda Dağıtıyor!
- 09:37 - Küresel Tehdit Hepatit: 300 Milyondan Fazla Hasta Gizli Tehlikenin Farkında Değil!
- 16:59 - Yaz Güneşi Herkese Yetmiyor: Yaşlılar ve Koyu Tenlilerde D Vitamini Riski Devam Ediyor!
- 16:57 - Egzersiz Beynin Enerji Santrallerini Koruyor: Alzheimer’a Karşı "Mitokondri" Kalkanı!
- 16:36 - Rus Bilim İnsanlarından "Sonsuz Yaşam" Açıklaması: İnsan Ömrünün Biyolojik Sınırı Belli Oldu!
- 16:34 - Diyabet ve Zayıflama İlaçları İçin "Körlük" Uyarısı: GLP-1 Grubu İlaçlar Göze Zarar Veriyor!
- 16:33 - İstanbul Sağlıkta Rekora Koşuyor: İlk 6 Ayda 130 Milyon Muayene, 1,6 Milyon Ameliyat!
- 15:23 - TÜSKA’ya Akreditasyon Yağmuru: 180 Yeni Başvuru Yolda!
- 15:13 - TÜİK Verileri Açıklandı: Yerli Turist Sağlık, Fuar ve Kongre İçi̇n 15 Milyar Lirayı Aşan Harcama Yaptı!
- 14:16 - Çocukluk Kabusu Gerçek Oldu: Yıllarca Televizyon İzlemek Beyni Gerçekten "Küçültüyor"!
- 14:02 - Bakan Işıkhan Duyurdu: Alerjik Bebeklerin Tıbbi Mamaları İçin 3,1 Milyar Liradan Fazla Destek Sağlandı!
- 13:40 - Antalya’da Tatil Yaparken Hayatı Kurtuldu: İngiliz Turiste Türk Doktorlardan "İkinci Hayat" Şansı!
- 11:32 - Danıştay’dan Hekimleri ve Hastaları Sevindiren Karar: Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği’ne Yürütmeyi Durdurma!
- 17:05 - Diyarbakır’da Teşhis Edilemeyen Hastalık: 1,5 Yıldır Reflü Sanılan Minik Hasan’ın Midesinden Binde Bir Görülen "Zar" Çıktı!
- 11:47 - ABD’de Kızamık Alarmı: Vakalar Son 35 Yılın Zirvesinde!
- 11:44 - Tüketim Alışkanlıklarında "Bilinçli Dönem": Kolajen ve Destek Ürünlerinde Araştırarak Alma Eğilimi Artıyor!
- 10:23 - Sağlıklı Yaşamın "Sessiz Kahramanı" Magnezyum: İşlenmiş Gıdalar Depoları Boşaltıyor!
- 16:00 - Güney Kore’de Yeni Dijital Çılgınlık: Hiç Gelmeyecek Kargoyu Bekleten "Dopamin Siteleri" Yayılıyor!
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
Türkiye Yerli Sağlık Teknolojisinde Büyüyor: 40 Ülkeye Solunum Cihazı İhraç Ediliyor
Toksik İlişkiler Erken Yaşlandırıyor! Yüzünüzdeki Kırışıklıkların Sebebi Çevrenizdeki İnsanlar Olabilir
Giresun'da Beyin Ölümü Gerçekleşen Kişinin Organları 4 Hastaya Yaşam Umudu Oldu
Kalp Sağlığını Tehdit Eden Gizli Tehlike: Günlük Alışkanlıklar Riski Artırıyor
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






















